wikkelen

Het toepassen van kruiden als ondersteuning van het zelfherstellend vermogen van het lichaam kent een bijzondere mogelijkheid die hier een plekje verdient.

Onze moeders, oma’s en overgrootmoeders wisten het nog wel: een citroenwikkel bij koorts, kamille bij buikpijn en een ui of tijm bij hoest. Het klinkt haast te simpel… en dat is het ook! We zijn zo gewend geraakt een greep in de medicijnkast te doen wanneer ons lichaam aangeeft dat het even teveel is. Dat is jammer, want veel reguliere medicijnen onderdrukken symptomen. En die zijn juist zo belangrijk; ze vertellen ons immers niet alleen dat het even teveel is, maar drukken ook precies uit waar het hem in zit. Bovendien zijn symptomen vaak onderdeel van de zinvolle weg naar herstel volgens het eigen programma van het lichaam. Het is belangrijk om goed te leren luisteren naar het lichaam en, in geval van jongere kinderen, ook goed te luisteren naar hun lichaam. Zo leren zij er ook goed mee omgaan!

Aandacht, rust en het lichaam liefdevol ondersteunen in het zelfherstellend vermogen, zodat we vervolgens echt beter kunnen worden. Beter… dat is méér dan het was, voordat je ziek werd… (!)

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is heel logisch. Het lichaam heeft een grote kracht en een enorme rijkdom aan mogelijkheden om te herstellen. Goed waarnemen en ondersteunen waar nodig, dat is wat we verder moeten doen. En voor die ondersteuning hebben we vaak de belangrijkste ingrediënten al in huis!

Warmte opwekken of juist gericht afvoeren, slijm oplossen, slijm afvoeren, doorbloeding stimuleren, etc. … Het ondersteunen van deze processen kan allemaal met alledaagse ingrediënten. En daarmee komen we bij veel aandoeningen een heel eind. Door lokaal fijne wikkels (wol/zijde/katoen van biokwaliteit!) aan te brengen met daarin een kruidenaftreksel, -olie of verse (gekneusde) kruiden zijn veel ziektes en ongemakken te verzachten en ondersteun je je lichaam of dat van je kind bij het herstel.

Wikkelen is niet moeilijk. Om je te helpen over de wikkeldrempel heen te stappen, laat ik je in een workshop graag zien hoe je dit kunt doen bij 5 veel voorkomende ongemakken: verkoudheid, koorts, hoest, oorpijn/oorontsteking en buikpijn.

Kijk op de activiteiten-pagina voor meer informatie over een workshop of neem direct contact op als je een specifieke vraag hebt over wikkelen.